Hogyan tanuljak meg gyorsabban spanyolul? (2. rész: A nyelvtan)

Tanulási tippek

Kezdő spanyolosként nehézségekbe ütköztél a nyelvtantanulás kapcsán?

Esetleg még nem vágtál bele a spanyoltanulásba, mert nem tudod, hogyan kezdj neki? Vagy nincs is motivációd nekikezdeni, mert úgy gondolod, hogy a nyelvtantanulás csak unalmas és kínkeserves lehet? 

Nos, van egy jó hírem! Létezik egy módszer, amellyel nem csak hatékonyabbá, hanem élvezetesebbé is teheted a tanulást. Ma megosztom veled, hogyan tanulhatsz gyorsabban és könnyebben spanyolul, különösen a nyelvtanra fókuszálva.

„Hogyan tanuljam hatékonyan a spanyol nyelvtant?” 🤔

Ez a blogcikk azért született meg, mert gyakran kérdezik tőlem főleg a kezdő spanyolt tanulók, hogy hogyan sajátítsák el a nyelvtant. Lehet, hogy már te is tapasztaltad a spanyol vagy valamelyik másik idegen nyelv tanulása során, hogy nehezen mennek a fejedbe a nyelvtani szabályok, vagy még ha úgy érzed, hogy érted őket, akkor is nehezen tudod őket használni az önálló mondatalkotás, a beszéd során.

Először is, kérlek, ne hibáztasd magad, és ne hagyd, hogy az esetleges korábbi negatív tapasztalatok elvegyék a kedved egy olyan nyelv tanulásától, ami felvillanyoz téged!

A spanyoltanulás során az önálló mondatalkotás és a “spanyolul való gondolkozás” elsajátítása sokak számára az egyik legnagyobb kihívás, főleg, hogyha eddig csak a hagyományos módszerekkel próbálkoztál. Azonban, ha a modern pedagógia által javasolt módszereket alkalmazod, akkor a nyelvtantanulás könnyebb lehet, mint gondolnád! 🚀

Egyébként EBBEN a blogcikkemben már írtam arról a 3 leggyakoribb rossz tanulási szokásról, ami hátráltathatja a fejlődésed. Ott is érintettük röviden a nyelvtantanulást. Most azonban kifejezetten csak erre fogunk fókuszálni.

Miért kell a nyelvtan? Kell-e egyáltalán? 🤔

Először is, nézzük meg, miért is olyan fontos a nyelvtan. A nyelvtan ismerete abban segít, hogy a gondolatainkat érthetően és világosan tudjuk kifejezni, tehát mások is ugyanazt értsék, mint amire mi gondolunk. A nyelvtani szabályok teszik lehetővé, hogy a szavakat értelmes mondatokká formáljuk, és így hatékonyan kommunikáljunk.

Mostanában több helyen is lehet hallani olyasmiket, hogy “nyelvtanmentes nyelvtanulás” és hasonlók. Én úgy hiszem, hogy a nyelvtant nem lehet teljesen eltávolítani a nyelvtanulási folyamatból (és nem is kell) az előbb leírt indokok miatt.

Azzal viszont maximálisan egyetértek, hogy NE a nyelvtan álljon a nyelvtanulás fókuszában, hanem a kommunikációs készség fejlesztése. 

A kommunikációs készség fejlesztéséhez viszont szükség van a nyelvtanra is, mert fontos, hogy értsd, hogy hogyan működnek az egyes nyelvtani elemek, hiszen így leszel majd képes te is helyesen használni azokat.

Hogyan NE tanuld a nyelvtant? ⛔️

Spanyol nyelvtantanulás: mit ne csinálj

Sok spanyoltanuló ott követ el hibát, hogy a nyelvtani szabályokat képletszerűen magolja, hosszú listák formájában. Ez nemcsak hogy unalmas, és gyakran elveszi az ember kedvét a tanulástól, hanem egyéb okokból sem ajánlom: 

  • már maga a memorizálás folyamata is nehezebb és hosszadalmasabb,

mert nem arra fókuszálsz, hogy milyen szituációban használhatod az adott nyelvtani elemet, és hogy milyen jelentést ad hozzá egy adott mondathoz, hanem csak kontextus nélkül magolod.

  • nem segít neked az önálló mondatalkotásban,

mert csak az elméletet magoltad, de nem figyelted meg, hogy hogyan működik az adott nyelvtani szerkezet a gyakorlatban, ezért nehezen tudod azt alkalmazni.

Na de akkor mi a megoldás? ✅

1. lépés: Élőnyelvi példákon keresztül tanuld a nyelvtant, és fókuszálj a jelentésre!

Minden nyelvtani elemnek van egy jelentése. Hozok neked két konkrét példát.

  1. A múlt idők jelentése. A spanyolban négy különböző múlt idő van, amelyek mindegyike más-más perspektívából nézi a múltat. Ahhoz, hogy ezeket el tudd sajátítani, először sok-sok példát át kell nézned, és megfigyelned, hogy melyik múlt idő milyen jelentést ad hozzá egy adott mondathoz, és hogyan változna ez a jelentés, ha az adott múlt időt kicserélnénk egy másikra (amikor ez lehetséges). 
  2. A létigék használata. A létigék azok az igék, amik létezést fejeznek ki. A magyarban erre csak egy darab igénk van: lenni. A spanyolban viszont három különböző létige van: ser, estar és haber. Ahogy a múlt időknél is, ezeknek a létigéknél is van egy árnyalatni különbség a jelentésüket illetően. Ha ezt a jelentést megérted, akkor fogod tudni könnyedén alkalmazni őket. 

A hagyományos nyelvtan hosszú listákkal tanítja ezeknek a létigéknek a használatát, például hogy a ser ige a foglalkozás, a nemzetiség, a dátum, a külső tulajdonságok vagy rokoni és egyéb kapcsolatok kifejezésére szolgál. (És a listát lehetne még folytatni…) Egy ilyen lista elemeit azonban nagyon könnyű összekeverni (hogy most éppen melyik létige listájában állt az a bizonyos elem), ami frusztráló lehet, és elveheti a kedved a tanulástól.

Ezért én –és azok a modern pedagógiai módszerek alapján dolgozó anyanyelvi tanárok is, akiktől tanultam– azt javaslom neked, hogy a listák magolása helyett fókuszálj arra, hogy milyen jelentést hordoz magában a ser ige, majd példamondatokon keresztül memorizáld ezeket. A ser ige jelentését egy mondatban így tudjuk megfogalmazni: 

Olyan tulajdonságok kifejezésére szolgál, amik egy személy vagy tárgy lényének, identitásának a részei, attól nem elválaszthatóak, és külső körülményektől nem függnek.

Kezdő spanyol nyelvtan: a ser létige használata.

Ugye, hogy így sokkal egyszerűbb megjegyezni?

2. lépés: Az élőnyelvi példák alapján alkosd meg a saját mondataidat!

Ahhoz, hogy fejleszd a mondatalkotási készséged, aktívan kell dolgoznod a nyelvvel. Az első fázis után, amikor sokat olvastál, hallgattál, megfigyelted, hogyan működik a nyelv, akkor át is kell ültetned a gyakorlatba a tanultakat, vagyis megpróbálni kifejezni a saját gondolataidat. Nagyon fontos, hogy ez a lépés ne maradjon ki, hiszen máskülönben csak a passzív tudásod növeled!

Mit kell tehát tenned?

Vegyél egy példamondatot, mint például: “En el paseo marítimo hay muchos hoteles.” (A tengerparti sétányon sok hotel van.) Majd cseréld ki a mondat egyes részeit, hogy megalkosd a saját mondataidat. A mondatszerkezetet viszont tartsd meg: “En … hay …”.

Például, ha nem a tengerparti sétányról szeretnél beszélni, hanem a városodról, akkor a következő lesz a végeredmény: “En mi ciudad hay muchos hoteles.” (A városomban sok hotel van.)

Ha viszont nem hotelből van sok a városodban, hanem másból, akkor azt a szót is kicserélheted. Pl.: “En mi ciudad hay muchas zonas verdes.” (A városomban sok zöld terület van.)

Miért hasznos ez a technika?

Amikor saját mondatokat alkotsz korábban látott élőnyelvi példák alapján, akkor automatizálod az egyes nyelvtani elemek használatát, és ösztönös módon sajátítod el, hogy hogyan kell egy mondatot felépíteni spanyolul. Ez nem csak segít abban, hogy jobban megértsd a szabályokat, hanem abban is, hogy később könnyedén tudd alkalmazni őket a beszéd során.

Nagyon fontos: megbízható forrásból tanulj!

Fontos megemlítenem, hogy ahhoz, hogy igazán jó eredményeket érj el, és biztosan jól tanuld meg az egyes nyelvtani elemeket, fontos, hogy megbízható forrásból származzanak a példamondataid. 

A mobilos applikációk és a Google fordító tehát nem biztos, hogy mindig a legjobb megoldás. Ezek esetében nem egyszer láttam már életszerűtlen, nem természetesen hangzó mondatokat, amiket egy anyanyelvi nem mondana.

Spanyolt tanuló diák, aki sikeresen és élvezettel tanulja a spanyol nyelvtant.

Spanyol nyelvtan egyszerűen: fedezd fel az Español Activo módszert 🚀

Ha te szeretnéd elkerülni a felesleges köröket, és biztosra menni, hogy amit megtanulsz, az valóban helyes és spanyolosan hangzik, akkor engedd meg, hogy bemutassam neked az Español Activo Básico A1 kurzusomat. Ez egy interaktív online tanfolyam, ahol pontosan ezzel a módszerrel tanulhatod a spanyol nyelvtant, amit a cikkben bemutattam: beszédközpontúan, hatékonyan és élvezetesen.

A tanfolyam célja, hogy képes legyél magabiztosan kommunikálni a leggyakoribb hétköznapi helyzetekben, alapszinten (például beszélni magadról és a közvetlen környezetedről, vásárolni egy boltban, rendelni egy étteremben, útbaigazítást vagy segítséget kérni, szállást foglalni és becsekkolni egy szálláshelyre,…)

Ennek elérése érdekében különböző mindennapi szituációkhoz köthetően, életszerű példamondatokon keresztül tanulhatod a nyelvet.

Miért IGAZÁN interaktív és beszédközpontú ez a tanfolyam?
  • Több, mint 120 interaktív videóleckét tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy a videók időnként automatikusan megállnak, s neked ilyenkor meg kell oldanod egy rövid feladatot, ezzel is aktivizálva a tudásod.
  • Több, mint 400 interaktív gyakorlófeladat vár rád, amelyek segítségével aktív szintre emelheted a tudásod, és az összes nyelvi készségedet fejlesztheted, különös tekintettel a beszédre.
  • Több, mint 600 életszerű példamondatot tartalmaz, (legtöbbször anyanyelvi) hanganyaggal, amiket hangosan ismételhetsz a kiejtésed és a beszédkészséged fejlesztése érdekében, majd pedig megalkothatod a saját mondataidat a cikkben bemutatott módszer alapján.
  • Beszédfelismerő szotfvert alkalmazó interaktív feladatok is vannak, amikor hangosan kell kiejtened a megoldást, a szoftver pedig kijavítja neked.

Egy biztos, hogy ez az online tanfolyam tuti megszólaltat téged, és aktív részvételre sarkall!

A 9 modul elvégzése után pedig magabiztosan fogsz tudni kommunikálni a leggyakoribb hétköznapi helyzetekben, alapszinten. 🤩

Mire vársz még? Kattints ide és indulj el Te is a könnyed spanyoltanulás útján! 🙂 

Bizonytalan vagy, hogy neked való-e? Foglalj egy díjmentes beszélgetést velem, és megválaszolom minden kérdésedet a tanfolyammal kapcsolatban: https://calendly.com/espanol-adictos/30min

Címkék:

spanyol nyelvtan,spanyol nyelvtanulás,spanyol tanulás gyorsan,spanyol tanulás kezdőknek

Tetszett? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legújabb cikkek