Hogyan tanuljak meg gyorsabban spanyolul? (1. rész: A szókincs)

Tanulási tippek

Most kezded a spanyoltanulást? Vagy már elkezdted, és nehézségekbe ütköztél? Szeretnéd tudni, hogyan tanulj hatékonyan és gyorsan? Akkor ez a blogcikk neked szól!

Két részes sorozatom első részében a szókincstanulásról lesz szó, a második részben pedig a nyelvtantanulásról.

„Hogyan tanuljam hatékonyan a szókincset?” 🤔

Gyakran fordulnak hozzám azzal a kérdéssel, főleg kezdő spanyolt tanulók, hogy nem tudják, hogyan bővítsék a szókincsüket. Lehet, hogy már te is tapasztaltad a spanyol vagy valamelyik másik idegen nyelv tanulása során, hogy nehezen mennek a fejedbe a szavak, vagy nehezen tudod őket használni a beszédben, miután megtanultad őket.

Ne aggódj, nem veled van a baj! A nyelvtanulás során a szókincs elsajátítása sokak számára az egyik legnagyobb kihívás, főleg, hogyha eddig csak a hagyományos módszerekkel próbálkoztál. Azonban ha modern, és tényleg bevált stratégiákat alkalmazol, akkor a szókincsfejlesztés könnyebb lehet, mint gondolnád! 🚀

Egyébként EBBEN a blogcikkemben már írtam arról a 3 leggyakoribb rossz tanulási szokásról, ami hátráltathatja a fejlődésed. Ott is érintettük röviden a szókincstanulást. Most azonban kifejezetten csak erre fogunk fókuszálni.

Mit jelent tudni egy szót? 🧠

Először is tisztáznunk kell egy fontos dolgot: Egy szó ismerete többet jelent, mint pusztán tudni annak a fordítását.

Tudni egy szót azt jelenti, hogy tudod:

 • mit jelent
 • hogyan kell kiejteni
 • hogyan kell leírni
 • hogyan kell használni (milyen kontextusban, szituációban mondhatjuk, milyen másik szavakkal áll/állhat gyakran együtt)

 

Fontos, hogy egyik pont sem hiányozhat a “képletből”!

Hogyan NE tanuld a szókincset? ⛔️

A hagyományos nyelvtanulási módszerek sokszor unalmasak és eredménytelenek. Ezáltal motivációvesztést. okozhatnak.

Ebből következik, hogy azt javaslom neked, örökre felejtsd el azt, hogy puszta szavakból álló spanyol-magyar szószedeteket magolsz. Miért? Mert általában két elem is kimarad az előző listánkból: a kiejtés és a használat. 

Még ha esetleg van is hanganyag, ahol hallhatod a szavak kiejtését (pl. egy digitális szószedet vagy egy mobilos applikáció esetén), akkor is hiányozni fog az, hogy “működésben” lásd a szót, azaz kontextuson belül. 

Pontosan ez a tanulási módszer eredményezi azt, hogy azt érzed:

 • nehezebben ragadnak meg a szavak,

mert az agyad nem tudja mihez kötni őket, pl. másik szóhoz, vagy egy szituációhoz.

 • nehezen tudod őket használni a beszédben,

mert nem láttad alkalmazásban, azaz mondaton belül ezeket a szavakat. Így amikor szeretnél elmondani egy mondatot, a 0-ról kell majd összeraknod. Minden egyes szónak megpróbálod majd megkeresni a spanyol megfelelőjét, ami gyakran elég sok időbe telik (vagy rosszabb esetben ez nem is sikerül).

Ha sikerül is összerakni a mondatot, a végeredmény gyakran nem természetesen hangzó, hiszen mint tudjuk, a nyelvtanulás nem csak abból áll, hogy egy nyelv szavait kicseréljük egy másik nyelv szavaira, és kész. Nagyon sok kifejezés van, amit nem lehet szó szerint lefordítani, hiszen minden nyelv logikája más. (Na de erről majd a következő részben fogunk részletesebben beszélni, a nyelvtan kapcsán.)

Na de akkor mi a megoldás? ✅

Tanulj kész kifejezéseket, szókapcsolatokat vagy egész mondatokat, hanganyaggal együtt!

Az előbbiek alapján már biztosan érted, hogy miért lesz így könnyebb és hatékonyabb.

 1. Az agyad könnyebben tudja memorizálni a kész kifejezéseket, mondatokat, hiszen tudja mihez kötni.
 2. A beszédben is könnyebben tudod őket használni, hiszen mondhatni vannak kész építőelemeid, amiket egy az egyben fel tudsz használni. Tehát így folyékonyabban fogsz tudni beszélni, és rádaásul még spanyolosabban is! 🙂 

  

Mutatok neked néhány példát, hogy hogyan tudod megvalósítani azt, hogy kész kifejezéseket, mondatokat tanulsz. Ha teljesen kezdő vagy spanyolból, akkor alapvető fontosságú például, hogy megtanuld például ezeket a mondatokat, EGÉSZBEN:

 • Me llamo … (…-/nak/-nek hívnak)
 • ¿Puedes repetir, por favor? (Meg tudod ismételni kérlek?)
 • Más despacio, por favor. (Lassabban, kérem/kérlek.)

  

És még egy példa, amin keresztül szeretném neked bemutatni ennek a módszernek a hatékonyságát. Képzeld el, hogy ezt a mondatot szeretnéd elmondani spanyolul: A házam ablaka egy forgalmas utcára néz.

Hogyha már tanultál valamennyit spanyolul, akkor most állj meg az olvasásban és gondolkodj el egy kicsit rajta.

✍🏻✍🏻✍🏻✍🏻

  

Na, megvan a válaszod? 😉

Hogyha eddig önálló szavakat tanultál, akkor valószínű, hogy most szavanként próbáltad meg lefordítani ezt a mondatot. Ez azonban tévútra vihet téged. Mindjárt mutatom, hogy miért.

A helyes megoldás: Mi casa da a una calle con mucho tráfico.

Itt láthatod, hogy a spanyolban ugyanis van egy külön kifejezés arra, hogy a ház ablaka néz valamerre. Tehát nem konkrétan a “nézni” igével mondjuk, ami egyébként a ver vagy mirar lenne.

Azt is megfigyelheted, hogy a “forgalmas utca” kifejezést a spanyol máshogyan építi fel: una calle con mucho tráfico. Nem melléknév + főnév  szerkezetet láthatunk (vagy főnév + melléknév, ahogy a sorrend a spanyolban lenni szokott), hanem teljesen mást. Szó szerinti jelentése a szavaknak:

 • con –  -val/-vel
 • mucho –  sok
 • (el) tráfico –  forgalom

Hogyha kifejezéseket tanultál, akkor azonban csak egymás mellé kell tenned az egyes építőelemeket, szókapcsolatokat:

 • mi casa – a házam
 • da a – (a ház) ablaka néz vmerre
 • una calle con mucho tráfico – egy forgalmas utca

Látod, hogy mennyivel egyszerűbb és gyorsabb ez a módszer? 🤩 A lényeg, hogy biztos forrásból származó kifejezéseket, mondatokat tanulj meg! És még jobb, hogyha egy-egy témán belül tanulod ezeket, és nem össze-vissza sorrendben.

Ha a helyes nyelvtanulási stratégiákat vaálsztod, sokkal több sikerélményben lesz részed, ezáltal a motivációd is nőni fog.

Plusz tipp: Teszteld magad!

Miután végeztél egy új szókincsblokk megtanulásával, ne maradjon el az, hogy teszteled magad!

Ennek az első módja lehet a kikérdezés, azonban azt javaslom neked, hogy HANGOSAN tedd ezt meg! Mondd ki hangosan spanyolul a szókapcsolatokat, mondatokat, amiket éppen kikérdezel magadtól! 

A második lépés pedig, hogy kipróbáld őket valós helyzetekben vagy irányított szituációs gyakorlatokban. Gyakorolhatsz írásban és szóban is, a lényeg, hogy használd, amit megtanulsz! De ez már egy másik blogcikk témája lehetne, úgyhogy erről majd egy legközelebb írok, hogy hogyan aktivizáld / tartsd aktívan a szókincsed.

„Oké, de hogyan vagy hol tudok ilyen módszerrel tanulni?”

Az Español Activo Básico A1 kurzusomon pontosan így tanulhatod a szókincset: egy-egy mindennapi témához, szituációhoz köthetően, életszerű példamondatokon keresztül, amikhez hanganyag is van (sokszor anyanyelvi is). 🗣️

Tesztelni pedig többféle módon tudod magad:

 • interaktív feladatokkal, amik azonnali visszajelzést adnak neked
 • interaktív videókkal, ahol “eljátszhatsz” velem egy-egy szituációs gyakorlatot
 • beszédfelismerő szotfvert alkalmazó interaktív feladatokkal, amikor hangosan kell kiejtened a megoldást

  

Egy biztos, hogy ez az online tanfolyam tuti megszólaltat téged, és aktív részvételre sarkall!

A 9 modul elvégzése után pedig magabiztosan fogsz tudni kommunikálni a leggyakoribb hétköznapi helyzetekben, alapszinten. 🤩

Kattints ide és indulj el Te is a könnyed spanyoltanulás útján! 🙂

Címkék:

spanyol nyelvtanulás,spanyol szókincs,spanyol tanulás gyorsan,spanyol tanulás kezdőknek

Tetszett? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legújabb cikkek