3 gyakori hiba a nyelvtanulás során, amit lehet, hogy TE is elkövetsz

Tanulási tippek

AJÁNDÉK INTERAKTÍV FELADAT AZ OLDAL ALJÁN ⬇️

Ha a hagyományos oktatási rendszer keretein belül részt vettél akármilyen nyelvórán, akkor nagy valószínűséggel Te is számtalan rossz nyelvtanulási szokást hozol, amik nem segítenek abban, hogy könnyedén meg tudj tanulni spanyolul BESZÉLNI. Sőt, egyenesen károsak, és még a kedvedet is elveszik. Nem veled van a baj, ha eddig még nem sikerült elérned azt a társalgási szintet, amire vágysz! Csupán a tanulásmódszertanod eszköztárát kell lecserélned.

Ebben a cikkben megmutatok 3 gyakori hibát, és azt is, hogy mit tegyél helyettük, ha a lehető legrövidebb idő alatt szeretnéd élérni a spanyolos céljaidat!

1. hiba: Spanyol-magyar szólistákat mantrázol, kontextus nélkül.

Mi a baj ezzel? Egyrészt az, hogy így sokkal könnyebb elfelejteni a szavakat, mert az agyad nem tudja mihez kötni őket. Másrészt pedig azért, mert sokkal, de sokkal nehezebb használni az így megtanult szókincset a gyakorlatban. Miért? Mert a 0-ról kezdve kell összeraknod egy mondatot, ami több időbe tart és rádásul nagyobb az esélye annak, hogy nem lesz igazán spanyolos.

Mit csinálj helyette?

Legalább 2-3 szóból álló, kész kifejezéseket tanulj, de még jobb, ha egész mondatokat! Én amikor megpróbálom előhívni a mostanában kicsit passziválódótt angol szókincsemet, mindig arra gondolok, hogy milyen kontextusban láttam / használtam korábban ezt a szót, milyen másik szó állt mellette. Így könnyebben eszembe szokott jutni, amit keresek.

Példa:

Képzeld el, hogy azt akarod elmondani spanyolul, hogy: A házam ablaka egy forgalmas útra néz.

Ha kifejezéseket tanultál, akkor könnyű dolgod lesz, mert csak egymás mellé kell tenned ezeket:

  • Mi casa – a házam
  • Da a – néz vmerre 
  • Una calle con mucho tráfico – egy forgalmas út

Végeredmény: Mi casa da a una calle con mucho tráfico.

Ha egyben megtanultad azt a kifejezést, hogy una calle con mucho tráfico, akkor nem fogsz azon gondolkozni, hogy az vajon calle de mucho tráfico? És azon sem, hogy ha a ház/ablak néz valamerre, azt vajon a ver vagy a mirar (=nézni/látni) igével mondjuk?

Ha még inkább szeretnéd növelni a hatékonyságod, egy az egyben megtanulhatsz ilyen és ehhez hasonló mondatokat. A lényeg, hogy legyél benne biztos, hogy nyelvileg helyes.

2. hiba: A nyelvtani szabályok képleteit magolod.

A nyelvtani szakszavakkal teletűzdelt szabályok összezavarhatnak és elvehetik a kedvet, ha téged nem érdekel kulönösebben a nyelvészet. És a legrosszabb hír, hogy még azt sem garantálják neked, hogy fogod tudni őket alkalmazni a gyakorlatban!

Mit tegyél helyette?

Élőnyelvi példákon keresztül figyeld meg, hogy hogyan működik a spanyol nyelv.

Tegyük fel, hogy látsz egy ilyen mondatot: En el paseo marítimo hay muchos hoteles. (A tengerparti sétányon sok hotel van.)

Ezt a példát tudod használni arra, hogy megalkosd a saját mondataidat. Például kicserélheted a paseo marítimo szót arra, hogy mi ciudad. 

➡️ En mi ciudad hay muchos hoteles.

Ha nem hotelből van sok a te városodban, akkor cseréld ki azt a szót is.

➡️ En mi ciudad hay muchas zonas verdes. (Az én városomban sok zöld terület van.)

Csak ezt az egyszerű szerkezetet kell megjegyezned, hogy “En … hay muchos/pocos …” Így máris le tudod írni, hogy egy adott helyen sok/kevés van valamiből.

3. hiba: Nem mersz megszólalni, mert félsz, hogy hibázni fogsz / még nem tudsz eleget.

Tanári pályafutásom során sokszor hallottam mát ezt a mondatot a tanulóimtól és követőimtől. A gond ezzel az, hogy a fejlődés kulcsa a gyakorlás, a próbálkozás. Akkor is, ha úgy gondolod, hogy még keveset tudsz, vagy sokat fogsz hibázni. Csak így válhatsz jobbá. Fogadd el, hogy a hibázás a folyamat része! Ha valaha is magasabb szintre szeretnél lépni, akkor NEM tudod kikerülni ezt a fázist. 

Ezen kívül pedig azért is fontos a beszéd és a hangos tanulás, mert kutatások bizonyítják, hogy amit kimondunk, annak jóval nagyobb százaléka marad meg, mint annak, amit olvasunk, hallunk vagy akár leírunk.

Végül egy harmadik érvem is van: ha nem beszélsz, akkor a beszédkészséged nem fog fejlődni, és elmarad a többi készségtől (ami az írás, olvasás és hallás utáni értés). 

Ha szeretnél megtanulni BESZÉLNI egy nyelven, akkor azt csak is a BESZÉD gyakorlásával érheted el, kizárólag olvasással például nem.

Mit tanácsolok?

Ha nem csak passzív tudásra vágysz (vagyis hogy meg tudd érteni a hallott és írott szövegeket), hanem te is szeretnéd a gondolataidat írásban vagy szóban kommunikálni, akkor:

Rögtön, vagy legalábbis minél hamarabb ültesd át a gyakorlatba, bármit is tanulsz!

Nem muszáj nagy dolgokra gondolni, lehet ez csak néhány saját példamondat, amit minden lecke után leírsz és elmondasz szóban, így alkalmazva a megtanultakat. Eleinte fókuszálj csak a legfontosabb kifejezésekre, mondatokra, de azokat ismételd át és mondd ki hangosan sokszor, hogy ezután szóban is tudd őket használni!

Most pedig itt hagyok neked néhány interaktív feladatot, amivel gyakorolhatod a beszédet már teljesen kezdőként, egyedül. 

INTERAKTÍV FELADATOK KEZDŐKNEK

FONTOS:
  • A Google Chrome-ot használd, ugyanis a 2. és 3. feladatban hangfelismerés csak ebben a böngészőben működik.
  • Bizonyosodj meg róla, hogy a számítógéped vagy a fülhallgatód mikrofonja be van kapcsolva/működik.

Actividad 1: Escucha y repite 

1. feladat: Hallgasd meg a hanganyagot és ismételd hangosan a kifejezést!

Ha valamelyik közösségi médiáról nyitottad meg az oldalt, akkor a 2. és 3. feladat helyes működéséhez másold ki az alábbi a linket és nyisd meg a Google Chrome böngészőben:

https://espanoladictos.com/3-gyakori-hiba-a-nyelvtanulas-soran-amit-lehet-hogy-te-is-elkovetsz 

 

Actividad 2: Hablamos

2. feladat: Ejtsd ki a mondatot, amit látsz! A beépített hangfelismerő szoftver visszajelzést fog adni, hogy jól mondtad-e. *

*A “hangfelvételeid” nem kerülnek mentésre, úgyhogy mi nem tudjuk őket meghallgatni. Gyakorolj nyugodtan, gátlások nélkül! Csak te vagy és a számítógéped. 🙂

Actividad 3: Test oral 

3. feladat: Most magyarul mutatom a mondatokat, neked pedig rá kell vágnod spanyolul! 😉

Ha tetszett a cikk és szeretnél még további hasznos tartalmakat olvasni, kövess Facebookon és Instagramon! 🙂

Tags :
gyakori hibák,hatékony nyelvtanulás,online spanyoltanulás,spanyol nyelvtanulás,tanulási technikák
Share This :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recent Posts