5+1 top tipp, ami ezeknek a hírességeknek bevált a spanyoltanulásban – Te alkalmazod őket?

Tanulási tippek

Ha szeretnéd kihasználni a szeptembert arra, hogy belevágj a spanyoltanulásba, akkor gyűjts motivációt ezektől az amerikai hírességektől, akik szintén második nyelvként sajátították el ezt a gyönyörű nyelvet: Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Will Smith és Natalie Portman.

Nézzük, hogyan csinálták és mit tanulhatsz tőlük.

Matt Damon

Bár felesége argentin, spanyol nyelvtudását nem csak neki köszönheti. Még tinédzser korában tanult meg spanyolul Mexikóban. Az immerzív módszert választotta, vagyis egy mexikói családnál lakott, ahol csak spanyolul beszéltek az első perctől kezdve, emellett pedig napi 6 órát töltött nyelvórákon. Állítása szerint néhány hét után már képes volt egyedül elboldogulni, miközben az országot járta. 

Néha az interjúk alatt is bevállalja, hogy mond néhány mondatot spanyolul. Nézd meg a videót, ha kíváncsi vagy. 🙂

Mit tanulj tőle?

Első tipp:

Az egyik legjobb kombináció: teljes elmélyülés a kultúrában és a nyelvben + célzott spanyolórák. Erre a módszerre épülnek a kéttannyelvű iskolák is, aminek jótékony hatását személyesen is megtapasztalhattam. 1 éven belül már B2 szinten beszéltem spanyolul. Viszont, ha neked nincs lehetőséged ilyenben részt venni, akkor se csüggedj! A cikk további részében több tippet is adok arra, hogyan hozz létre egy “mesterséges spanyol nyelvi környezetet” anélkül, hogy kimozdulnál az országodból. 

Gwyneth Paltrow

Ő is hasonló utat választott, mint Matt: fiatal korában cserediák programon vett részt, azonban ő Madridban. Lenyűgözték őt a spanyol tájak, a gasztronómia, a kultúra és természetesen a nyelv. Azóta is szorgalmasan szinten tartja tudását, rendszeresen utazik Spanyolországban és tartja a kapcsolatot az akkori családjával.

Mit tanulj tőle?

Második tipp:

Szerezz spanyol anyanyelvű ismerősöket, barátokat és, ha teheted, utazz rendszeresen spanyol nyelvterületre! Mindkettő folyamatosan új löketet adhat a motivációdnak. Na de mit tegyél, ha erre nincs lehetőséged? Ha szokott lenni a közeledben, akkor járj nyelvi cserékre vagy egyéb spanyollal kapcsolatos rendezvényekre! Többek között a meetup.com, az eventbrite.com oldalakon találhatsz ilyet, illetve a Facebookon is kereshetsz spanyol nyelvvel és kultúrával kapcsolatos csoportokat, és megnézheted, hogy osztottak-e meg valamilyen programot. Ezek az események azonban időszakosak, úgyhogy érdemes néha megnézni, hogy lesz-e új a közeledben. Ezen kívül pedig az interneten is kereshetsz beszélgetőpartnert, például a tandem.net oldalon. Vagy letöltheted a telefonodra a Bumble nevű alkalmazást, amin barátokat is lehet kerensni. Ha szerencséd van, találsz spanyol anyanyelvűeket is a közeledben. (Nem reklám, csak javaslat.) 

Will Smith

Az iskolában tanult először spanyolul, ám azóta is szorgalmasan gyakorol. Elmondása szerint továbbra is jár spanyolórákra. Sikerének egyik titka minden bizonnyal az, hogy nem fél hibázni. Ahogy ezt ő maga is kijelentette, arra koncentrál, hogy képes legyen magát megértetni.

Éppen ezért, gyakran csillogtatja tudását az interjúk során is. Szerintem jár neki a taps a bátorságért! 👏🏼

Mit tanulj tőle?

Harmadik tipp:

Ne becsüld le az élő órák értékét. Ha olyan tanárt választasz, aki modern, beszédközpontú módszerrel tanít, és családias hangulatban, ahol a hibák ugródeszkaként szolgálnak az előrelépéshez, akkor a tanulás szórakozássá válik! Nem lesz más, mint egy baráti beszélgetés hétköznapi témákról, csipetnyi érdekes, kulturális ismerettel megfűszerezve, miközben sikerélményeket zsebelsz be.

Negyedik tipp:

Ne féld használni a tudásodat, akkor sem, ha úgy gondolod, hogy még kevés! Fókuszálj arra, főleg kezdőként, hogy a nyelvtudás lényege az, hogy megértessük magunkat és képesek legyünk különböző feladatokat véghez vinni az életben (legyen az vásárlás, éttermi rendelés, szállásfoglalás,…). Ha nem csak passzív tudásra vágysz, hanem te is szeretnéd a gondolataidat írásban vagy szóban kommunikálni, akkor:

Rögtön ültesd át a gyakorlatba, bármit is tanulsz! 

Ugyanis ha nem beszélsz, akkor a beszédkészséged (aktív tudásod) nem fog fejlődni, és elmarad a többi készségtől (ami az írás, olvasás és hallás utáni értés). 

Natalie Portman

Amikor Spanyolországban forgatott filmet, beleszeretett a spanyol kultúrába és a nyelvbe. Szerencséjére volt, hogy egyébként is a tanulás szerelmese, imád új dolgokat elsajátítani, és különösen szereti, hogy a nyelvtanulás kinyitja az elmét.

Mit tanulj tőle?

Ötödik tipp:

A mesterséges spanyol nyelvi környezet kialakításának másik lehetséges lépése: Vedd körbe magad a spanyol kultúrával, találj minél több olyan dolgot, amiért rajongani tudsz! Legyen az akár:

  • Zene: például Shakira, Álvaro Soler, Ozuna, Enrique Iglesias, Ricky Martin, Alejandro Sanz vagy Julio Iglesias dalai
  • Sorozat: mint a Casa de Papel (A nagy pénzrablás), Élite (Elit) vagy Isabel. Ez utóbbit a történelmi témák kedvelőinek ajánlom.
  • Könyv: Carlos Ruis Zafón, vagy akár klasszikus írók művei, mint Gabriel García Márquez
  • Bármi, ami téged érdekel! 
Hatodik tipp:

Tapasztald meg, mennyit hozzá tud adni a személyiségedhez egy új nyelv ismerete! Ahogy Nelly Furtado is állítja – aki szintén megtanult spanyolul és kiadott egy spanyol nyelvű albumot: Vannak olyan dolgok, amiket csak spanyolul lehet elmondani egy dalban, angolul nem.

Fedezd fel mindazt, amit a spanyol adhat neked! Olyan tapasztalatokat, életérzést, gondolatokat, amikre magyarul sokszor nincs is szavunk (ahogy angolul sem). 

Az 5+1 tipp még egyszer röviden

  • Tölts el néhány hónapot spanyol nyelvterületen.
  • Szerezz spanyol anyanyelvű barátokat.
  • Vegyél részt (tényleg) beszédközpontú spanyolórákon.
  • Ne félj a hibázástól! Beszélj annyit, amennyit csak tudsz. (Ez talán az egyik legfontosabb tanulság!)
  • Hozz létre egy mesterséges anyanyelvi környezetet az otthonodban: vedd körbe magad a spanyol nyelvvel és kultúrával!
  • Keress valami olyat a spanyol nyelvben vagy a hispán kultúrában, ami kifejezetten tetszik, és motivál arra, hogy tanulj. 

 

Na, melyik tanácsod fogadod meg? Remélem, minél többet! Írd meg kommentben, ha van kedved.

A következő posztban erről lesz szó: 

Mi az a 3 hiba a spanyoltanulás során, ami keresztbe tesz a fejlődésednek?

Ha kíváncsi vagy, kövess be Facebookon és Instagramon, hogy ne maradj le!

Címkék:

hatékony nyelvtanulás,spanyol nyelvtanulás,tanulási stratégia,tanulásmódszertan

Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legújabb cikkek