Hogyan lett a spanyol nyelvtanítás a hivatásom?

Rólam

Az első pár évben, amikor elkezdtem spanyolt tanulni, még nem is sejtettem, hogy valaha tanítani fogok… 🙂

Igazából mielőtt én magam elkezdtem ismerkedni a spanyollal, még azt sem tudtam egészen pontosan megindokolni, hogy miért akarom pont ezt a nyelvet ilyen intenzíven tanulni. Nem tudtam szinte semmit sem a nyelvről, sem a kultúráról, egyszerűen csak éreztem, hogy hív, ezért döntöttem úgy, hogy spanyol-magyar két tanítási nyelvű gimnáziumba megyek. 😃

Itt az első évben átlagosan heti 20 spanyol óránk volt. A tanév végére kellő szorgalom és kitartás mellett a 0-ról B2 szintig jutottam. Nem volt könnyű, de főleg visszagondolva látom, hogy nagyon is élveztem. Tudtam, hogy ez az én utam. Az intenzív tempónak köszönhetően már rövid idő után falhattam a spanyol nyelvű dalokat, filmeket, cikkeket, és bármit, ami érdekelt. Így egyre inkább “ráfüggtem” a kultúrára és a nyelvre. Lett néhány új kedvenc énekesem, színészem, akiktől minél többet akartam érteni. (Halkan megjegyzem, hogy ez a sikeres nyelvtanuláshoz nagyon fontos egyébként, hogy az órákon kívül találj olyan célnyelvi forrásokat, amiket szívesen fogyasztasz, szimplán csak azért, mert érdekel maga a téma, vagy mert szimpatikus a személy, akitől hallod.)

Na de folytassuk a sztorit… 

További négy intenzív év alatt fejlesztettem tovább a nyelvtudásomat és a kulturális ismereteinket, néhány tantárgyat pedig spanyolul tanultunk anyanyelvi tanárral, ahogy ez a kéttannyelvű iskolákban szokott lenni. Főleg ez utóbbi segített abban, hogy természetes módon, kontextuson belül tanuljuk a nyelvet. Ezáltal pedig elengedjük az állandó magyarra vagy magyarról való fordítást, és megtanuljunk az idegen nyelven gondolkodni.

Ennek köszönhetően az ötödik év végére benne voltam abban a 10%-ban, akik a kezükben tarthatták a Spanyol Oktatási Minisztérium által szervezett, egyetlen nemzetközileg elismert, C1-es szintű DELE nyelvvizsgát. Ennek a megszerzése nem volt kötelező, mert Magyarországon elismert C1-es nyelvvizsgát mindenki kapott. Utólag azonban nagyon örülök, hogy ezt megszereztem, mert így gond nélkül jelentkezhettem később egy spanyolországi mesterképzésre.

A gimnázium végén majdnem lezárult egy korszak, amikor a spanyollal “keltem és feküdtem”… Azonban én tudtam, hogy ezt az érzést soha nem akarom elveszíteni, ezért kezdtem el spanyol nyelvet és kultúrát tanulni a Szegedi Tudományegyetemen, majd később ezért költöztem Spanyolországba. 🙂

Ameddig azonban ez nem érkezett el, az órákon kívül továbbra is rengeteg foglalkoztam a spanyollal, és igyekeztem minél több olyan dolgot csinálni, ahol kapcsolatban lehettem a nyelvvel. Elkezdtem kubai salsázni és néhány évvel később lehetőségem nyílt rá, hogy végre hús-vér spanyol és latin-amerikai (csere)diákokkal beszélgessek Szegeden, amit már annyira vártam.

Az igazi áttörés Oviedóban történt meg, ahol Erasmuson voltam. Ez a város Észak-Spanyolországban található, gyönyörű természeti látnivalók környékén. Itt végre kiszélesedett a mindennapi élethez szükséges tudásom is, ami tökéletes kiegészítője volt a korábban tanultaknak. Az összes igeidőt és elméletet tudtam már, csak a hétköznapi helyzetekben történő folyamatos gyakorlás és még néhány mindennapi kifejezés hiányzott, amik a könyvekben nem igazán szoktak szerepelni (én azonban igyekszem minél többet tanítani belőlük a diákjaimnak 😉).

Természetesen Spanyolországból nem is akartam visszajönni, esetleg csak a sok eső miatt, északon ugyanis óceáni az éghajlat.

Ezután el is határoztam, hogy amint tudok, Spanyolországba fogok költözni. 🤩

Nem sokkal később el is jött a lehetőség, pályáztam a Lleidai Egyetem ösztöndíjára, hogy elvégezhessem a spanyoltanári mesterképzést. Ez a mesterképzés egyébként a bevándorlók tanítására specializálódott képzés, aminek köszönhetően sokat tanulhattam az új országba való beilleszkedés interkulturális hátteréről is, és hogy hogyan tudom a diákjaimat segíteni ebben. 2021-ben megszereztem a diplomámat, és azóta itt vagyok Katalóniában, egészen pontosan Barcelonában.

Már a mesterszak alatt elkezdtem online órákat tartani magyaroknak és azonnal átültettem az egyetemen tanultakat. Ekkor már biztos voltam benne, hogy a tanítás a hivatásom. Az elejétől kezdve égető vágyat éreztem arra, hogy a tanítványaimnak a lehető legtermészetesebb és leghatékonyabb módon tanítsam a nyelvet, és ennek köszönhetően minél gyorsabban használható nyelvtudást szerezzenek. A spanyol nyelv és a nyelvtanítás számomra nem csak munka. A hatékony nyelvtanulási stratégiák kutatása mondhatni a szenvedélyemmé vált, néha még a szabadidőmben is szakirodalmat olvasok, vagy más nyelvtanárok és tanulási szakértők tippjeit hallgatom… 🙂

Küldetésemnek tekintem, hogy ezt a tudást továbbadjam mindazoknak, akik szeretnék megtanulni ezt a gyönyörű nyelvet. 😍🇪🇸

Tags :
nyelvoktatás,nyelvtanulás,online spanyoltanár,online spanyoltanulás,spanyol nyelv
Share This :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recent Posts