Tanulási tippek

Hogyan vidd sikerre a spanyoltanulásod? [4 lépéses útmutató]

Felnőttként elkezdeni egy új nyelv tanulását sokszor nem a legkönnyebb feladat.

Szeretnéd rögtön jól indítani a spanyoltanulást, ezzel időt, energiát és akár pénzt megspórolva magadnak? Ehhez arra lesz szükséged, hogy célratörően tanulj és elkerüld a felesleges köröket. Hogyan? Ebben a blogcikkben megmutatom.

1. Legyen egy álomcélod!

Talán egyértelműnek tűnik, de azért úgy gondolom, fontos megemlíteni. Tűzz ki magad elé egy álomcélt, amit szeretnél elérni. Ez mindennek az alapja, hiszen ha azt sem tudod pontosan, hogy hová akarsz elérni, akkor mégis hogyan érhetnél el oda? Extrán hasznos lehet, ha a célodat SMART célként tűzöd ki. Ha nem hallottál még erről, akkor röviden elmondom, hogy ez mit jelent.

S – specific (konkrét)

M – measurable (mérhető)

A – achievable (elérhető)

R – relevant (releváns)

T – time-bound (időben behatárolt)

Egy nyelvtanári tréningen hallottam, hogy ennek van egy magyar verziója is: SIKER.

S – saját

I – időben behatárolt

K – konkrét

E – erőfeszítések árán elérhető

R – reális

Példa: Egy éven belül szeretnék A1 szintű spanyol nyelvtudásra szert tenni. Onnan fogom tudni, hogy elértem a célom, hogy legalább 80%-ot szerzek az A1-es szintű nyelvvizsgán / szintfelmérőn.

Nagyon fontos, hogy minél pontosabban fogalmazd meg a célod.

A határidő természetesen annak függvényében változhat, hogy mennyi időd van a spanyoltanulásra.

2. Legyen egy erős miérted! 

Ahogy a SMART cél magyar verziójában is benne van: Legyen 100%-ig a sajátod ez a cél! Szerintem mondhatjuk, hogy szinte mindenki szeretne legalább egy nyelvet társalgási szinten beszélni, viszont az ehhez szükséges feladatokat már nem mindenki hajlandó megtenni. Miért? Mert vagy nem fontos nekik igazán a cél, vagy nem találták meg azt az erős miértet, amiért hajlandóak heti néhány órát a nyelvtanulásra szánni, akár annak az árán, hogy ezt az időt mástól veszik el. Úgyhogy addig kérdezgesd magadtól, hogy miért szeretnél megtanulni spanyolul, ameddig meg nem sikerül találnod a valódi indokot, ami igazán a tiéd, és nemcsak egy felületes válasz. Azt a belső miértet, ami akkor is motiválni fog, amikor semmi kedved leülni tanulni!

Példa: 

 • Miért szeretnék megtanulni spanyolul?
 • 2 év múlva Spanyolországba költöznöm, ehhez pedig szükségem van egy alapszintű spanyoltudásra.
 • Miért van szükségem egy alapszintű spanyoltudásra?
 • Szeretném, ha gördülékenyen menne a beilleszkedés, a papírok intézése és a munkakeresés. Szeretném, ha mindennapi szituációkban meg tudnám állni a helyem.
 • Miért szeretném mindezt?
 • Szeretném elkerülni a nyelvtudás hiányából fakadó rossz érzést, zavarodottságot, kellemetlenséget. VAGY Szeretném magamnak bebizonyítani, hogy képes vagyok megállni a helyemet egy számomra ismeretlen környezetben, egy idegen országban.

Tehát a példában szereplő erős miért az utolsó bekezdésben található. Általában legalább háromszor kell magadtól megkérdezni, hogy miért, mire a valódi indokhoz érsz. Úgy tudod ellenőrizni, hogy valóban elértél-e az igazi miértedhez, ha a következő kérdésre igen a válaszod:

Hajlandó vagyok ezért X hónapon/éven át rendszeresen tanulni?

Jó motivátor, ha a vágyott állapotra gondolsz, amikor szeretnéd magad motiválni (Pl.: Szeretném, ha gördülékenyen menne a beilleszkedés, a papírok intézése és a munkakeresés). Tony Robbins, amerikai motivációs tréner, viszont azt javasolja, hogy gondolj arra a rossz végkimenetelre, ami akkor történne, ha nem tennéd meg a szükséges feladatokat (Pl.: A nyelvtudás hiányából fakadó rossz érzés, zavarodottság, kellemetlenség). Valakit lehet, hogy ez még inkább cselekvésre késztet, de nekem az első szimpatikusabb. Próbáld ki, hogy neked melyik válik be jobban.

Ha van értelme a célnak, még az elérésével járó fájdalom is jól esik.

Woo-kyoung Ahn

3. Készíts akciótervet!

Ahhoz, hogy elkészítsd az akciótervedet, az első pontban szereplő nagy célt részcélokra kell bontanod. Megteheted ezt például aszerint, hogy milyen mindennapi szituációkban szeretnéd megállni a helyed 1 év múlva. 

Példa: Teljesen kezdő tanulóként kitűzheted magad elé, hogy az első hónapban megtanulsz bemutatkozni (elmondani a nevedet, foglalkozásodat, életkorodat, nemzetiségedet, lakhelyedet). Illetve megtanulod a spanyol ábécét és a számokat 1-től 100-ig. 

A második hónapban megtanulod a napok neveit és néhány mindennapi tevékenységet. Megtanulod ragozni a szabályos igéket jelen időben, így képes leszel elmondani, hogy melyik napokon mit csinálsz általában a hét során. És így tovább…

Ha tanfolyamra jársz (például az Español Activo kurzusra), akkor könnyebb dolgod van, mert nem a 0-ról kell kitalálni magadtól ezt a tervet. Viszont ebben az esetben is érdemes magadra szabni a tanterv által kitűzött célokat, s úgy megfogalmazni azokat, hogy még inkább motiváljanak téged, vagy akár újakat kitűzni mellé.

Arról se feledkezz meg, hogy minden egyes részcélhoz rendelj határidőt, valamint kijelöld annak a módját, hogy hogyan fogod lemérni, hogy elérted-e a célt. 

Ami a mérhetőséget illeti, nem meglepő módon, érdemes számokban gondolkozni. 🙂 Lehet ez például az, hogy:

 • X mondatot elmondasz magadról
 • X percig beszélsz egy számodra fontos témáról
 • X szót megtanulsz hetente
 • X soros fogalmazást írsz egy adott témáról 
 • X oldalt elolvasol hetente

4. Írd be a naptáradba!

A részcélokat ezután bontsd le heti és napi célokra. Majd döntsd el, hogy melyik napokon, hány órakor és milyen hosszú ideig fogsz dolgozni ezen célok elérése érdekében, és írd be előre a naptáradba! (A legjobb, hogyha minden héten ugyanabban az időpontban tanulsz, így könnyebben kialakul a rutin.)

A célallításnak köszönhetően mindig tudni fogod, hogy hová tartasz, és folyamatosan mérheted a haladásod, ami sikerélménnyel fog eltölteni.

Végül pedig jó, hogyha azt is meghatározod, hogy milyen eszközzel (pl. tankönyv, videók) és milyen módszerrel fogsz tanulni. Ezzel kapcsolatban a későbbi cikkek során adok majd tanácsokat.

Remélem, hasznosnak találtad ezeket a tippeket. Amennyiben még nem alkalmazod őket, mindenképp javaslom, hogy próbáld ki! Persze nem mondom, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy megtanulj spanyolul, de úgy gondolom, sokat tudnak segíteni. Ha van kedved, írd meg, hogy mit szólsz hozzájuk, és ha kipróbáltad, akkor hogy mentek.

¡Hasta la próxima!

Tags :
akcióterv,célkitűzés,hatékony nyelvtanulás,motiváció,online spanyol,spanyol nyelv,spanyoltanulás,tanulási terv
Share This :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recent Posts